ПРАВО НА МИРНО УЖИВАЊЕ ИМОВИНЕ И ЕВРОПСКИ СУД ЗА ЉУДСКА ПРАВА
ПРАВО НА МИРНО УЖИВАЊЕ ИМОВИНЕ И ЕВРОПСКИ СУД ЗА ЉУДСКА ПРАВА Право на мирно уживање имовине у пресудама и одлукама Европског суда за људска права донетим у поступцима у којима су бивше југословенске републике биле одговорне државе
прво издање, 2018, 16 х 24 цм, 272 стр., броширан повез, латиница, ISBN 978-86-519-2217-9
Пуна цена:
880,00 ДИН

Цена на сајту:
836,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
792,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

Награда Фондације „Миодраг Јовичић“ за најбоље урађен докторски рад из области уставног права и политичког система одбрањен у академској 2016/2017. и 2017/2018. години.

Право на мирно уживање имовине припада оним људским правима која гарантује Европска конвенција за заштиту људских права и основних слобода и несумњиво је једно од најважнијих права за човека, и једно од људских права за које се највише тражи заштита пред Европским судом за људска права. О томе говори и податак који је објавио сам Суд – од оснивања Суда до данас, узимајући у обзир све пресуде које је донео, 55% свих утврђених повреда права односи се на повреду права на правично суђење у разумном року (члан 6. Конвенције) или на повреду права на мирно уживање имовине (члан 1. Протокола 1 уз Конвенцију).
У овој монографији анализирана је пракса пред Европским судом за људска у којима су одговорне биле бивше Републике СФРЈ, а поводом кршења права на мирно уживање имовине. Ауторка је одабрала референтне случајеве у вези са тзв. старом девизном штедњом; одузимањем станарских права на становима у друштвеној својини, као и кућа и станова у приватној својини грађана; неизвршењем правоснажних судских одлука и одлука других домаћих судова; и пензијским и инвалидским осигурањем. Ауторка указује и на отворена питања и недоумице поводом појединих одлука Европског суда за људска права које су створиле сумње у његово правично одлучивање.

Душанка Комненић завршила је Правни факултет Универзитета у Београду, положила је државни испит и одбранила докторску дисертацију на Правном факултету Универзитета Унион. У току своје професионалне каријере обављала је различите послове, од 2015. руководилац је групе за правну подршку у Сектору за односе с јавношћу у Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање. Изабрана је у научно звање доцента 2017.