Налазите се | БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА | Едиција ПУБЛИКУС
РЕКВИЈЕМ РЕВОЛУЦИЈИ
Поглед у књигу
РЕКВИЈЕМ РЕВОЛУЦИЈИ
прво издање, 2011
14 х 20 цм, 328 стр.
броширан повез
латиница
978-86-519-0973-6
Пуна цена:
770,00 ДИН

Цена на сајту:
49,50 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

Реквијем револуцији (Есеји 2000–2010) наслов је збирке одабраних есеја др Невена Цветићанина који су настајали између „преломног“ и „историјског“ 5. октобра 2000., у коме је аутор књиге активно учествовао као активиста петооктобарске демократске револуције, и 5. октобра 2010., десете годишњице петооктобарских промена, коју је аутор дочекао као критички ангажован интелектуалац и научник. Овај скуп есеја је стога превенствено сведочанство о кључној и конститутивној деценији петооктобарске Србије, њеним манама и врлинама, страначким борбама и њиховим беспућима, уставним лутањима и политичким ћорсокацима. Поред есеја који се баве политичким животом у Србији књига доноси и низ есеја о глобалним проблемима, о базичним проблемима политичке филозофије и теорије, о проблемима филозофије и социологије историје, као и низ путописних есеја са ауторових пропутовања по Европи. Кључна тачка која повезује све разнородне есеје у књизи је проблем револуције и конституисања политичког поретка, као једна од есенцијалних тема социологије, политикологије и практичне филозофије, која се сама наметнула у околностима перманентно нестабилних политичких прилика у петооктобарској Србији.



Представљена књига РЕКВИЈЕМ РЕВОЛУЦИЈИ
22. Фебруар 2012.

У Клубу – књижари – галерији Гласник je у уторак, 21. фебруара представљена књига др Невена Цветићанина Реквијем револуцији.

Осим аутора, о књизи су говорили др Дејан Јовић, професор Факултета политичких наука у Загребу, др Огњен Прибићевић, научни саветник Института друштвених наука у Београду и др Слободан Дивјак, директор филозофске школе „Felix Romuliana“.

Читаоци ће у књизи пронаћи одговоре на питања шта је највећи проблем Србије и зашто она, и поред свих покушаја, и даље не може да стане на стабилно политичко тле.

Јовић је рекао да књига Реквијем револуцији, предстaвља збирку 100 мањих есеја које је Цветићанин писао од 2000, а највише након 2004. па до 2010, а који су углавном објављени у листовима попут Политике и Данасa. Он је признао да је лично скептичан према сличним књигама у којима се публикују већ објављени новински текстови, али да је ова књига ипак другачији пример.

„Аутор није класичан новински колумнист, а његове колумне су често више од новинских коментара или кратких анализа политичких и других дешавања“, оценио је Јовић.

Прибићевић је истакао исправан ауторов приступ који акцентује неопходност успостављања адекватног система вредности, без којег ће се друштво у потпуности распасти.

„Динамика глобалних промена је интензивнија у последњих пет до десет година, и то невероватно утиче на нашу свест и будућност – стога питање свих питања представља – на чему ће се друштво базирати у будућности, односно које ће то вредности бити према којима ће се усмеравати наша деца“, нагласио је Прибићевић.

Цветићанин је рекао да је реч о књизи која на неки начин говори о свим нашим револуцијама, којих је препуна наша историја, али након којих се суштински углавном ништа не мења.

„Она је и својеврсна студија политичког менталитета која помало личи на Пекићева Писма из туђине, односно она је критика тог политичког менталитета, који сматра да је довољно да се промене људи или партије и да ће то довести до суштинских промена“, закључио је он.

Oсим есеја који се баве политичким животом у Србији књига доноси и оне о глобалним проблемима, о базичним проблемима политичке филозофије и теорије, о проблемима филозофије и социологије историје, као и низ путописних есеја са ауторових пропутовања по Европи.