У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак 17. јануара, представљена је књига ПЕВАЊЕ И МЕРА Милосава Тешића.

Књига је објављена у колекцији Кључ од куће, уредника Миодрага Раичевића, а на њеном представљању су, осим аутора, говорили Рајко Петров Ного и Драган Хамовић.

Рајко Петров Ного је нагласио да је Тешићев подухват не само високог песничког већ и моралног реда, а да је он био могућ јер је настајао у тесном склопу метрике и бола.

„Ово је бриљантна књига надахнутог зналца чија су свакојака знања срећно постана“, оценио је он.

Говорећи о поезији као уметничком изразу, Драган Хамовић је цитирао један део Тешићеве књиге, у којем се, између осталог, констатује да се „тај израз доима као нешто што је васионско у човеку, а људско у васиони“.

Он је такође констатовао да је Милосав Тешић познат као песник енциклопедијске – лексикографске парадигме, поезије што тежи за свеобухватним опсегом лирских обавештења и темељи се најпре на искуству дуговеког језика.

Милосав Тешић се захвалио Гласнику, уреднику и говорницима напоменувши да ова књига представља збир шест књижевних есеја – жанра који није много популаран у савременој књижевности.

 „У два есеја се говори о две значајне песме наших великих песника као што су Јован Стерија Поповић и Лаза Костић, док се у друга два даје општи поглед на песништво Момчила Настасијевића и Станислава Винавера, али не на поезију хуморног и сатиричног Винавера, већ на његову озбиљну поезију“, истакао је Тешић додајући да се књига завршава са два есеја у којима се помињу и метричке анализе.

„У два завршна рада сам на примерима поезије Скендера Куленовића успоставио опште метричко правило о изговорним вредностима јатовског ије у српском ијекавском силабичко-тонском песништву, а књига се завршава дужим есејом о поезији Рајка Петрова Нога и о његовом удвојеном јатском седмерцу“, закључио је Тешић.