Налазите се | ПРЕДСТАВЉЕНА ФОТО- МОНОГРАФИЈА ДЕЦА СРЕБРНЕ ЕМУЛЗИЈЕ

У амбијенту галерије „Прозор“, који нас је подсетио на журке осамдесетих година XX века, када је на овим просторима настајао потпуно нови музички и естетски поглед на културу, Гласник је у уторак, 10 априла, представио фото-монографију Деца сребрне емулзије, својеврсно сведочанство тадашњег такозваног новог таласа.

О књизи, која представља и својеврсно сведочанство о једној и те како специфичној урбаној сцени, говорили су њен аутор Зоран Вујовић Вуја, који је својим фото-апаратом осведочио историју о којој данас колају и добре и лоше приче, приређивач Петар Јончић и уредница Гордана Милосављевић Стојановић, уз музичку подршку Јасне Марк (академија „Desire“).

Пред многобројном заинтересованом публиком, у којој је било мноштво оних који су обележили ово време, свечано је отворена изложба фотографија урбаних легенди и музичара који су обележили њувејв. Атмосферу тог времена током изложбе дочаравала је музика оних који су стварали овај уметнички израз. Организатори су били пројекат ОЗОНЕ у галерији ПРОЗОР, ШТАБ и Службени гласник

Књига Деца сребрне емулзије понела је награду УЛУПУДС-а за најбољу фото-монографију на прошлогодишњем Београдском сајму књига и награду „Захарије Орфелин“ за једну од најлепших књига на овогодишњем сајму књига у Новом Саду.

Ово, по много чему специфично издање, представља синтезу документарног сведочанства о поп култури крајем XX века, исказано кроз уметничку форму аналогне фотографије и сведочења актера и учесника о добу које се данас квалификује као најплоднији део урбане уметничке сцене на овим просторима. Ту су и најважнији музички догађаји, попут концерта Ника Кејва, Нико, Моторхеда или Лори Андерсон, као и лична мишљења и ставови о трендовима, моди, доколичарењу и забавама у време када су постојали само аналогни фото-апарати, када су купатила била импровизоване фото-лабораторије, а фрижидери складиште филмова.

Вујина сећања на фотографске дане записао је Петар Јончић, а у реконструкцији тог времена текстовима, коментарима и песмама помогли су Зоран Костић Цане, Бранко Росић, Горица Нешовић, Веља Павловић, Ђиле Марковић, Оливера Милош Тодоровић, Милорад Милинковић, Петар Илић Ћирило, Милена Марковић и Урош Ђурић.