У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак, 13. септембра, представљена је књига КАКО СУ СРБИ ИЗГУБИЛИ ВЕК – Трагична судбина Срба у заједничком животу Борисава Јовића, некадашњег председника Председништва СФРЈ и блиског сарадника Слободана Милошевића из времена распада Југославије.

Осим аутора, на представљању књиге, која је објављена у сарадњи Гласника и „Adria Media Group“, говорили су проф. др Славиша Орловић, уредник издања, и Ирена Петровић, представница „Adria Media Group“.

Јовић у својој новој књизи износи до сада непознате податке о заблудама дугим читав век, историји отимања државе Србима, о томе када је донета одлука о растурању Југославије и ко је био задужен за њено извршење, али и о политичкој заблуди, односно заједничкој држави Срба, Хрвата и Словенаца.

У овој књизи, аутор је анализирао најзначајније догађаје и личности који су утицали на дешавања од стварања до распада Југославије. Према његовим речима, иако је прошло четврт века, српска страна из необјашњивих разлога ћути и не чини напоре да се спозна истина и скине љага која јој је неправедно нанета.

„У овој књизи су разјашњени дубљи историјски узроци и догађаји који бацају потпуно ново светло на све што смо преживели у протеклом веку, па и на догађаје деведесетих година“, истакао је Јовић.

Аутор је напоменуо да су губици које је доживео српски народ крајем 20. века, у току распада Југославије, грађанског рата и злочиначког бомбардовања НАТО пакта, толико велики да се може слободно рећи да су поништили најзначајнија његова достигнућа из читавог века.

Он износи своје мишљење о Титу, његовом начину спровођења политике како у држави, тако и ван ње, али и отвара поглавље о Слободану Милошевићу, мукама које су га сачекале када је дошао на власт и о томе на које начине је покушао да заштити интегритет српског народа и државе.

Академик Матија Бећковић је рекао да је то прва књига још ненаписане историје Републике Србије.

Орловић је рекао да је то књига учесника догађаја, искрена и аутентична, која ће сигурно изазвати велику пажњу и полемике: „Она је веома поучна јер указује како се у политици лако праве, а тешко исправљају грешке.“

Борисав Јовић је студирао на Економском факултету Универзитета у Београду, где је дипломирао 1952, а докторирао 1965. године. Због богате политичке каријере, изабран је 1990. за председника Председништва СФРЈ. До сада је објавио седам књига, а најпознатије су: Последњи дани СФРЈ (1995) и Књига о Милошевићу (2001).