Налазите се | Представљена књига АМЕРИЧКИ ПРЕДСЕДНИК КАО ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ И ВРХОВНИ ЗАПОВЕДНИК

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак 15. маја, представљена је књига Амерички председник као шеф дипломатије и врховни заповедник Владимира Микића.

На представљању ове књиге, која заправо представља приређену Микићеву докторску дисертацију, објављену у едицији „Устав и уставни концепти“ и у саиздаваштву Досије студија и Службеног гласника, осим аутора, говорили су и др Оливера Вучић, професор на Правном факултету Универзитета у Београду, др Милош Станић, са Института за упоредно право, и проф. др Јовица Тркуља, уредник издања.

Тркуља је најпре изразио захвалност говорницима, као и свима који су учествовали у припреми књиге, осврнувши се и на саму едицију „Устав и уставни концепти“, коју је пре десетак година покренуо у Гласнику, а у којој је сад објављена ова књига.
Истовремено је укратко сумирао и најважније цртице из биографије Владимира Микића, уједно нагласивши да његова књига представља једно од оних издања која говоре сама за себе.

Оливера Вучић, ментор и рецензент овог Микићевог дела, говорила је о њиховој сарадњи започетој док је он био још на основним студијама, нагласивши да је било лако бити ментор једном таквом младом човеку, чији пример потврђује и смисао просветитељског посла који просветни радници обављају.
„Владимир Микић је један од оних младих, паметних људи који истрајавају и раде у условима који им данас ипак нису много наклоњени“, казала је она.
Затим је констатовала да је Микић у овом свом делу заправо помирио две своје љубави: уставно и међународно јавно право, а да притом није бежао ни од провокативних тема.
„Његова намера је била да се ухвати укоштац с фундаменталним питањем односа законодавне и извршне власти анализирајући га на примеру САД, уједно покушавши, и успевши у томе, да прикаже свакодневну борбу између те две гране власти, као и то ко на крају побеђује у тој борби“, оценила је Оливера Вучић.
Према њеним речима, ова студија је свеобухватна, али истовремено и прегледна и читка, писана јасним и прецизним језиком којим се и најсложенија питања образлажу са завидном лакоћом. За Оливеру Вучић је ова књига доказ да је њен аутор веома широко образован, да течно говори више језика, да се веома лепо изражава и да познаје лепоту нашег језика.

Станић је посебно похвалио стил којим је Микић писао ову књигу, а који истовремено указује и на његове шире интелектуалне капацитете и интересовања, оценивши да ова књига има једнако научни, али и шири друштвени значај. Према његовим речима, ову књигу стога неће читати само правници већ и други које занимају теме којима се бави.
„Код нас се до сада мало ко озбиљније бавио овим темама, а имајући у виду изворе и начин на који је она писана, уверен сам да ће бити цитирана и читана и изван наших граница“, рекао је он.

Микић је на крају оценио да је ову књигу и њено представљање пратило низ изненађења, почев од саме идеје да буде објављена јер у први мах није размишљао о томе, па до посећености и речи изговорених на њеном представљању.
Представљање овог издања пратили су, наиме, бројни посетиоци, а међу њима и ауторови чланови породице, као и мноштво његових пријатеља и колега. Обележила га је и ванредно емотивна атмосфера, која је подстакла многе међу њима да се укључе у дискусију и осврну на рад и интелектуално сазревање Владимира Микића, попут легендарног професора и директора Математичке гимназије Милана Распоповића и професора те школе Милољуба Албијанића, који је уједно и један од Гласникових уредника.