Налазите се | У Чачку представљена књига ЗВОНКО ВУЧКОВИЋ: РАТНА БИОГРАФИЈА (1941–1944)
У Галерији Народног музеја у Чачку, у петак 17. марта, представљена је књига ЗВОНКО ВУЧКОВИЋ - РАТНА БИОГРАФИЈА (1941–1944): Расправа о проблемима прошлости и садашњости Милоша Тимотијевића.
Осим аутора, о књизи су говорили Делфина Рајић, директор Народног музеја у Чачку, Коста Николић, историчар и научни саветник Института за новију историју из Београда, и Борисав Челиковић, уредник издања. Истовремено је било речи и о богатству издаваштва Службеног гласника и библиотеци Саборник, у оквиру које је објављена ова књига, а посетиоци су имали прилику да погледају и купе Гласникова издања. Отворена је и изложба предмета, фотографија и докумената из заоставштине Звонка Вучковића у САД.
Након уводне речи Делфине Рајић, најпре је говорио Николић, који је и рецензент књиге, потом уредник Челиковић, и на крају аутор. Представљању књиге присуствовао је велики број људи и представника локалних медија, који су имали прилике да поставе питања говорницима, што је утицало на то да из представљања књиге настане дијалог о личностима и догађајима из Другог светског рата.
Звонко Вучковић (1916–2004) био је један од првих и најистакнутијих ратних команданата ЈВуО генерала Михаиловића, заповедник Првог равногорског корпуса, подручја где су ројалистичке снаге већ средином маја 1941. створиле своју устаничку герилску организацију. Његово хрватско порекло, школовање, друштвене везе, снажан антифашистички став изграђен и пре почетка рата, југословенска национална опредељења и социјалдемократска идеолошка убеђења, условљавала су умерен став према супротстављеним формацијама у грађанском рату, као и политичку оријентацију током живота у емиграцији.