У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак 16. маја, представљена је књига РЕЧНИК ЗАЉУБЉЕНИКА У РОКЕНРОЛ Антоана Де Кона.

На представљању су говорили Момчило Мома Рајин, ликовни и музички критичар, Жикица Симић, психолог, публициста и радио-водитељ, Драган Амброзић, рок критичар и одговорни уредник програма у београдском Дому омладине, Петар В. Арбутина, директор Гласниковог Сектора за издавање књига, Сања Недељковић, преводилац издања, и Бранко Кукић, уредник издања.

Говорећи о едицији и уреднику овог издања, Петар В. Арбутина се уједно присетио и својих првих сусрета с рокенрол културом, нагласивши значај доброг превода ове књиге, јер је, како је напоменуо, посебно тешко један овакав садржај и емоцију транспоновати из једног језика у други језик.

Бранко Кукић је истакао постојање оба пресудно важна елемента за једну књигу код овог издања, а то су квалитет садржаја и квалитет превода, истовремено указавши и на то да није реч о енциклопедији, већ о речнику једног заљубљеника.

„Испоставило се да је рокенрол био неопходан и да је заправо спасао читаве генерације људи у тренуцима када је свет доспео у једно презасићено стање, јер он са собом носи бунт и побуну који су често неопходни, а у којима, према мом мишљењу, треба видети и његову будућност“, казао је Кукић.

Он је такође нагласио и то да му је посебно драго што је представљање ове књиге окупило и најбољу екипу за причу на тему рокенрола, што и његов доживљај саме књиге чини комплетним.

Сања Недељковић је признала да посао превођења ове књиге није био лак, јер је она дело ерудите који се разуме у велики број области, па је на тај начин писао и ову књигу, уједно наводећи и описе из личног искуства сусрета с великанима рокенрола.

Мома Рајин је констатовао да је раније избор био сужен и самим тим доста лакши, док су данас неопходни добри водичи како се не би залутало, а један од њих свакако је и Антоан Де Кон.

„Књига у потпуности оправдава свој наслов, а уједно и призива сећање на много тога заборављеног, те је стога одличан избор за поклон родитељима који су стасавали у време настанка и развоја рокенрол културе“, рекао је Рајин.

Жикица Симић је навео да је у књизи пронашао много елемената који су га на плану личног искуства повезали с оним што је и њен аутор описивао и да би зато, када би имао прилику да га упозна, волео и с њим да поразговара о искуствима која су им, по свему судећи, заједничка.

„Ово је књига с којом сам се лако спријатељио и којој ћу се свакако радо враћати“, нагласио је Симић.

Драган Амброзић је изјавио да ово дело презентује рокенрол као лично искуство, што он заправо и јесте, а да је истовремено и подсетник на то шта он представља.

„Књига нам даје могућност да разумемо рокенрол, а имајући у виду и фасцинантну каријеру њеног аутора, може се рећи да је она већ сада део рокенрол митологије“, рекао је Амброзић

Антоан де Кон (1953), француски новинар, аутор и водитељ бројних програма на телевизији и радију, уједно је и филмски глумац, редитељ и сценариста.