Налазите се | Нова награда за Гласник!

Књига УСПОН И ПАД „ПРВЕ ДРУГАРИЦЕ“ ЈУГОСЛАВИЈЕ Јованка Броз и српска јавност 1952–2013. Иване Пантелић добитник је награде „Анђелка Милић“, чији оснивач је Секција за феминистичка истраживања и критичке студије маскулинитета (СЕФЕМ).

Награда „Анђелка Милић“ установљена је с циљем оснаживања феминистичке производње контекстуализованог знања, пре свега посредством оригиналних и релевантних истраживања, као и њихове креативне употребе и примене у свим областима друштвеног живота у Србији. Овом наградом СЕФЕМ жели да препозна и означи вредности које не само да су у друштвеном и интелектуалном животу Србије скрајнуте већ су и обесмишљене, извргнуте руглу и опасно угрожене. Награда носи име Анђелке Милић, јер СЕФЕМ тиме жели да ода признање и да трајно очува успомену на научно дело, научни допринос и феминистички активизам Анђелке Милић (1942–2014), која је била и прва председница СЕФЕМ-а.

У књизи УСПОН И ПАД „ПРВЕ ДРУГАРИЦЕ“ ЈУГОСЛАВИЈЕ, пратећи медије и став јавности према првој дами или првој другарици социјалистичке Југославије, ауторка анализира трансформације слике о Јованки Броз у српској јавности: од комунистичке Пепељуге преко улоге прве даме у једној социјалистичкој земљи, затим потпуне медијске симбиозе брачног пара када се перцепира као сувладарка, до коначног раздвајања и њеног изопштавања из јавног живота када задобија епитет шпијунке, постаје заборављена, па на тренутке поново интересантна медијима као сведок времена који чува тајну.

Нова награда је уједно и ново признање за Гласниково издаваштво у целини, чије књиге и аутори су у минулих неколико година награђени бројним престижним наградама у области културе и издаваштва.