Налазите се | Представљена књига ДРАГИША ВАСИЋ (1885–1945) И СРПСКА НАЦИОНАЛНА ИДЕЈА

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак 21. марта, представљена је књига ДРАГИША ВАСИЋ (1885–1945) И СРПСКА НАЦИОНАЛНА ИДЕЈА Милоша Тимотијевића.

Осим аутора, на представљању књиге говорили су и др Коста Николић, историчар и научни саветник у Институту за савремену историју, и Борисав Челиковић, уредник издања.

Национални идентитет и смисао жртвовања за отаџбину били су основна питања о којима је Васић расправљао у свом стваралаштву и раду, што је био и подстицај за активно политичко деловање и покушаје мењања друштва како у миру, тако и у рату.

Тимотијевић је стога истакао да ова књига не представља биографију која се бави реконструкцијом његовог живота, већ и анализу Васићевог односа према српској националној идеји, па је стога на почетку књиге дат опширнији преглед настанка и ширења српске националне идеје.
„Васићево ангажовање у друштвеним токовима било је многоструко, а његова вишедеценијска идеолошко-политичка неподобност у социјалистичкој Југославији, као идеолога Равногорског покрета, одлучујуће је утицала на поновно појављивање његовог неправедно запостављеног стваралаштва крајем осамдесетих година 20. века, као симбола прогнаних грађанских и националних вредности у време општег националног буђења Срба“, нагласио је Тимотијевић.

Већина интелектуалаца бирала је повлачење и ћутање у преломним историјским раздобљима, настојећи да биолошки преживи, избегне губитак породице, иметка и друштвеног положаја. Избегавали су и доношење политичких и војних одлука које подразумевају лично жртвовање, али и насиље, а затим и могућност ризика од трпљења последица због таквих поступака. Драгиша Васић није био таква личност, а на његове одлуке снажно је утицао јасно обликован српски национални идентитет, чије су стварање и развој условили многи чиниоци.

Драгиша Васић је рођен и одрастао у градској трговачкој српско-цинцарској породици, у географском, историјском и симболичком средишту нововековне српске државе. Култ породице, православља и завичаја био је важно идентитетско упориште Васића од раног детињства. По свом пореклу, образовању, култури, друштвеним везама, способностима, животном искуству, цивилизацијским вредностима и материјалном богатству припадао је елити српског друштва. Живот и уметничко дело Драгише Васића нераскидиво су повезани. Зато ће судбине завичаја, нације, културе, државе и региона којима је припадао непрекидно утицати и на будућа читања и доживљај његовог стваралаштва.