Налазите се | Представљени БОЖАНСТВЕНИ БЕЗБОЖНИЦИ 3 Сање Домазет
У Клубу – књижари – галерији Гласник у среду, 15. новембра, представљена је нова књига Сање Домазет Божанствени безбожници 3
Реч је о трећем делу међу читаоцима врло популарне литерарне саге о великим личностима ХХ века. Као и претходни, други део, и овај наставак објављен је у издању Гласника и уреднички га потписује Гордана Милосављевић Стојановић.
Уредница издања прва се обратила окупљеним новинарима и поштоваоцима опуса Сање Домазет: „Данас се наставља сага која траје годинама, а њен век се продужава највише захваљујући иницијативи читалаца. Они су ти који не допуштају ауторки да напусти ову сагу, да је оконча, они упорно траже још – толико су обожавани Сањини есеји о божанственим безбожницима.“
Она је појаснила да се у овом наставку налази и десетак есеја (помало дорађених и допуњених) из прве књиге, који су побрали највеће симпатије, као и тридесетак нових есеја о личностима о којима ауторка досад није писала.
„Сањини Безбожници, све три књиге, то су књиге за читање, знање и љубав... Поезија извире између редова њених есеја. Сања пише брзо, јасно, следи прецизни дискурс истраживачког новинарства, али с обзиром на то да влада српским књижевним језиком, његовим песничким и архаичним слојевима, она једноставно ствара и чисти лирски тон, књижевни занос богате прозе“, оценила је уредница.
Она је прозу Сање Домазет окарактерисала као „успешни плес између жанрова“, јер њени есеји неприметно прелазе из жанра у жанр, вешто клизе из драмских дијалога у медитативну прозу, почињу из новинарско-фељтонске форме, да би се лако преобратили у биографске извештаје испуњене честом лирском есенцијом.
Сања Домазет је излагање о свом новом делу започела изразима захвалности уредници, издавачу и рецензенту (Чедомиру Чупићу, Ратку Божовићу и Александру Јеркову), као и својим пријатељима и најближима.
„У Гласнику се осећам најудобније, овде се осећам најпожељније и мој посвећенички однос за писање овде може спокојно да дише и усавршава се... У Гласнику је могуће писати овакве, помало неугодне, граничне жанрове и довести их до одређене литерарне висине и нивоа какав не би постигли код других издавача“, изразила је своје задовољство Сања Домазет.
Она је подсетила и на то да је њена ауторска пажња одувек била усмерена на оне људе који су утицали на комплетну цивилизацију ХХ века, али о којима није тако често писано и који су често неоправдано скрајнути с позорнице историје славних.
Открила је и да је ово књига коју је писала са особитом страшћу, да је из ове књиге „најтеже изашла“, јер се „у нити ове књиге најдубље заплела“, због тога што су у њој описане личности које побуђују и завређују огромну пажњу, и изазивају страствен, посвећенички однос, па се од њих није лако одвојити.
„Овде су најразличитије приче о људима који су вам мање или више познати, а неки су вам највероватније и сасвим непознати, али ја волим ту истраживачку димензију свог посла, волим да откривам оне људе из света културе, уметности, из разних друштвених области који су заправо много урадили за наш свет и наш ХХ век, а о којима смо недовољно чули досад“, закључила је ауторка.
Књига Божанствени безбожници 3 трећи је наставак изузетне збирке литерарних портрета најблиставијих умова минулог века. Реч је о кратким истраживачким биографијама и библиографијама необичних одважника. Садржи 40 репортажа о личностима које су, свака на свој начин, оставиле неизбрисив траг у култури, уметности и науци. Између осталих, у књизи се налазе есеји о Бродском, Муракамију, Пјацоли, Ал Паћину, Прусту, Шумановићу... Ова књига, као и претходни, други део Божанствених безбожника, налази се међу најпродаванијим Гласниковим издањима на 62. Међународном сајму књига у Београду.