Налазите се | Двадесето признање за Службени гласник
Службени гласник је ове недеље добио 20. признање за протеклих годину и по дана – Награду „Данко Поповић“, која је додељена Вулету Журићу, аутору књиге Република Ћопић, коју је објавио Гласник.
Награду „Данко Поповић“ установио је Фонд „Први српски устанак“ из Аранђеловца, а додељује се сваке године у оквиру манифестације „Под Данковом липом“. Одлуку о овогодишњем добитнику саопштили су у уторак, 9. августа, оснивачи овог престижног књижевног признања.

Жири у саставу Марко Недић (председник), Јован Делић и Александар Јовановић навео је, у образложењу одлуке, између осталог: „Спајајући најупечатљивије податке из живота Бранка Ћопића, садржински искоришћене у његовим књижевним делима, изјавама и разговорима, и жанр динамичног биографског романа, који пружа различите могућности имагинативних допуна, Вуле Журић је приповедачким нервом правог настављача Ћопићевог стваралачког духа и стила, написао наизглед непретенциозно, а у суштини једно од најинспиративнијих романескних остварења у претходној години.“

Награда ће бити уручена 26. августа, када је планирано и књижевно вече у заједничкој организацији смотре „Мермер и звуци“ и Народног музеја у Аранђеловцу, у оквиру кога делује и Фонд „Први српски устанак“.
 
Књига Република Ћопић недавно је доживела и своје друго издање, а била је и у најужем избору за добитника Нинове и Виталове награде за 2015. годину. Друго издање допуњено је предговором аутора, у којем он, између осталог, сумира свој рад на књизи и утиске читалаца.
 
Књигу је уредио Владимир Кецмановић, а објављена је у Гласниковој колекцији Гласови, крајем 2015. године. Овим издањем истовремено је обележен и јубилеј – 100 година од рођења омиљеног писца бројних генерација које су одрасле на овом простору.