Налазите се | Гласник представио монографију о Београдском фестивалу игре

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у петак, 25. маја, представљена је монографија TRANSCENDANCE, 15 years of Belgrade Dance Festival, у којој су приказани почеци и развој Београдског фестивала игре, једног од најважнијих фестивала уметничке игре у свету.
О књизи, у којој је дат преглед досадашње историје овог фестивала, говорили су др Јелена Триван, директор Службеног гласника, Аја Јунг, директор и оснивач Београдског фестивала игре, Жарко Сакан, сувласник агенције „New Moment New Ideas Company“, који је и заслужан за дизајн и припрему монографије, и Петар В. Арбутина, извршни директор Гласниковог Сектора за издавање књига.
„Београдски фестивал игре окупља најзначајнија имена из света балета већ 15 година, а све је то документовано и овековечено у књизи TRANSCENDANCE. Објављивањем и представљањем ове књиге, Гласник је обележио 15 година постојања Београдског фестивала игре, одлучивши, на тај начин, да сачува за будућност историју фестивала по којем се Србија прославила у свету. Службени гласник је претходно објавио и књиге о Фесту, Битефу, Народном музеју и значајним уметницима“, казала је овом приликом др Јелена Триван. 
Петар В. Арбутина је оценио да је реч о необичној и важној књизи, истакавши да је све оно што је у вези с овим фестивалом и што прати Београдски фестивал игре данас једна врста културног стандарда.
„Ово је једна од оних књига које се граде, а ову конкретно граде покрет и дух, односно све оно што чини балет и игру“, нагласио је Арбутина.
Аја Јунг је захвалила Гласнику, издавачу ове фото-монографије, подсетивши на то да је у истој издавачкој ризници пре пет година објављена и књига DECADANCE, Ten years of Belgrade dance festival 2004–2013, којом је обележена десетогодишњица Београдског фестивала игре.
„Фестивал је ове године пратило око 23.300 посетилаца, а утисак је да он из године у годину окупља све значајније уметнике, али и да увек даје прилику новим лицима и програмима - стога је и те како важно то што ова књига помаже да се забележи и не заборави све оно што је до сада било део Београдског фестивала игре“, констатовала је она.
Жарко Сакан се, између осталог, осврнуо и на наслов књиге, напоменувши да је намера била да се његовим одабиром укаже на вишу вредност и вишезначност игре и самог Београдског фестивала игре, који данас јесте наш прозор у свет.
У монографији TRANSCENDANCE, 15 years of Belgrade Dance Festival, написаној на енглеском језику, приказано је првих 15 година Београдског фестивала игре и она садржи бројне фотографије које илуструју овај период. Захваљујући овом фестивалу, Београд је данас важна станица у биографији уметника који креирају трендове у области уметничке игре и позоришта, место где се откривају нове продукције и с једнаком пажњом представљају познати и млади аутори.