Налазите се | Представљена књига КАРИЈЕРОЛОГИЈА

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак 23. маја, представљена је књига КАРИЈЕРОЛОГИЈА – Правни, емоционални и социјални оквир професионалног успеха Олге Вучковић Кићановић.

На представљању књиге, осим ауторке, говорили су Тома Фила, адвокат, Силвана Церовина, новинар и портпарол Националне службе за запошљавање, Милољуб Албијанић, уредник издања и Петар В. Арбутина, директор Гласниковог Сектора за издавање књига.

Петар В. Арбутина се похвалио да је штампање ове књиге био добар издавачки потез јер се она за кратко време нашла у друштву најпродаванијих Гласникових књига.

„Менаџери су препознали да је реч о одличном штиву, с обзиром на то да књиге овакве тематике нису ретке, али да посебна вредност ове лежи у томе што она уједно сажима и богато професионално искуство ауторке, а написана је на веома разумљив начин иако се бави комплексним питањима“, констатовао је Арбутина.

Милољуб Албијанић је истакао људску и вредносну димензију садржаја овог издања, које на другачији начин говори о уобичајеним темама из корпуса менаџмента људских ресурса.

„Ова књига указује на важност учења, искуства и интелигенције, односно креативног искуства које подразумева стваралачку меморију, а које пак нема без адекватног знања и искуства“, нагласио је Албијанић додајући такође и то да је реч о књизи која у себи садржи сопствену суштину и која, сасвим сигурно, може бити коришћена као основна литература на многим факултетима.

Он је похвалио и добру организацију садржаја у књизи, који је подељен у десет поглавља – од анализе рада на самом себи, преко успешних начина за избор адекватних кандидата за одређене послове, па до објашњења које особине треба да има добар вођа и у чему се крије вештина доброг руковођења, али и бројних других важних тема, као што су стварање подстицајног амбијента, решавање конфликата, анализа мобинга и закона за спречавање злостављања на раду...

Силвана Церовина је констатовала да ауторка у првом реду промовише хумане људске односе у радном окружењу дајући инструкције у погледу тога како послодавац треба да усмерава своје запослене и подстиче их на усавршавање, као најбољи пут за професионално напредовање.

„Ауторка храбро сугерише трагање за неким новим путевима у актуелном, отуђеном глобализованом свету рада“, оценила је она.

Тома Фила се присетио њихових заједничких професионалних почетака у адвокатској канцеларији његовог оца оценивши да онај ко се се усуди да на овај начин напише књигу свакако мора добро познавати и право и живот, али да га истовремено морају красити и потребни људски квалитети.

„Олга је доказан и свестран правник и она од својих првих професионалних дана није признавала да постоје нерешиви проблеми, а ова књига представља свеобухватно дело и својеврсни уџбеник о успешном раду, али и животу, јер су они неодвојиви“, истакао је Фила.

Олга Вучковић Кићановић је рекла да је за ову књигу прикупљала грађу десет година и да се већ 15 година бави искључиво радним правом. У међувремену је одржала 400 обука на тему примене радног законодавства, менаџерских, комуникацијских и преговарачких вештина, мотивације и самомотивације запослених, превазилажења конфликата на раду и алтернативног решавања радних спорова.

Књигу је, како је објаснила, настојала да прилагоди нашем окружењу рада и изазовима који постоје у оквиру њега како би се људи могли лакше сналазити у „шуми“ радноправних прописа.

„Желела сам да понудим смернице за успешно руковођење које су заиста примењиве, али пре свега да дам подстицај нашем појединцу који је изгубио веру у то да се рад и труд исплате“, закључила је ауторка.