Налазите се | Представљена књига АУТОНОМИЈА МИШЉЕЊА – Нови разговори Милоша Јевтића са Дарком Танасковићем

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у петак 25. новембра, представљена је књига Аутономија мишљења – Нови разговори Милоша Јевтића са Дарком Танасковићем.

На представљању књиге, објављене у саиздаваштву Службеног гласника и Београдске књиге, говорили су др Јелена Триван, директорка ЈП Службени гласник, проф. др Славиша Орловић, уредник издања, и аутори проф. др Дарко Танасковић и Милош Јевтић.

Реч је од другом издању књиге Аутономија мишљења, које садржи разговоре Милоша Јевтића с проф. др Дарком Танасковићем, који су вођени 2008. и 2009. године. Милош Јевтић у књизи, између осталог, истиче и то да је „ново, друго издање допуњено инспиративним казивањима угледних личности нашег културног и научног живота на представљањима првог издања Аутономије мишљења.“

Јелена Триван је овом приликом нагласила да је изузетно поносна на то што је Дарко Танасковић један од Гласникових аутора и сарадника, оценивши да је реч о једном од наших највећих интелектуалаца, а да је друго издање ове књиге потврда да постоји публика која и те како прати и поштује и овакву озбиљну и стручну литературу.

Она се осврнула и на остале књиге које је Танасковић до сада објавио у Гласнику, а које су доживеле већи број издања, рекавши да он стога представља и својеврни феномен међу домаћим ауторима и издаваштву у целини.

Говорећи о Милошу Јевтићу, истакла је да он такође заслужује једнаке похвале као и Дарко Танасковић, јер без квалитетног саговорника не би било ни таквих одговора какве је на Јевтићева питања давао Танасковић.

Славиша Орловић је напоменуо да за њега посебну част представља то што има прилику да буде уредник и да говори о овој књизи, нагласивши да су Танасковић и Јевтић уметници у вођењу разговора, који потврђују да без аутономије нема мишљења, али ни мишљења без аутономије.

Он је такође констататовао да су све три димензије Танасковићевог стваралаштва – књижевно, професорски рад и ангажман у дипломатији заправо комплементарне и с оним  што Гласник ради и ствара, нагласивши уједно и богатство колекције „Одговори“, иза које стоји Милош Јевтић, а која обухвата огроман број значајних дела којима је он задужио Србију и њену културу.

„Ово је књига акумулираног знања и бритког стила уџбеник, водич и путоказ за све генерације мислећих људи“, истакао је, између осталог, Орловић говорећи о књизи Аутономија мишљења.

Дарко Танасковић је рекао да наслов дела представља храбар покушај да се истакне тежња једном тако узвишеном циљу, без илузија да се он у потпуности може достићи.

„Ова књига је потврда смисла дијалога и тога како се он концентрично шири пролазећи кроз све кругове стварности“, нагласио је он приметивши, такође оправдано, да друго издање ове књиге значи и потврду да је она издржала пробу времена.

Милош Јевтић се најпре захвалио саиздавачима (Гласнику и Београдској књизи), подсетивши истовремено и на то да је Гласник до сада објавио 12 књига његових разговора с различитим ствараоцима и закључивши да је објављивање другог издања ове књиге уједно и потврда њене важности и трајања.