Налазите се | Гостовање Гласника у Српском центру у Бечу

У библиотеци Српског центра у Бечу, у суботу 18. фебруара, представљено је треће, допуњено издање књиге Градови Сање Домазет.

 

Том приликом Службени гласник је поклонио четрдесет књига из своје најновије продукције јединој српској библиотеци у Бечу, која је након деценијске паузе обновила рад у јануару 2017. године. Реч је о делима најзначајнијих, пре свега домаћих аутора, чије књиге су доживеле похвале како критике, тако и читалаца.

 

Гордана Милосављевић Стојановић, уредница књиге Градови, подсетила је на то да Гласник, као један од најзначајнијих српских издавача, својим донацијама књига континуирано помаже библиотека како у Србији, тако и у иностранству, следећи своју културолошку мисију очувања српског језика и културе. Указавши на то да је језик „духовни крвоток“ народа и да су у књигама сабрана наша сећања, знање и искуство, она је нагласила важност сарадње и представљања српских писаца дијаспори.

 

„Путописи Сање Домазет на књижевном су трагу највећих српских писаца, а она негује српски језик у свим његовим разуђеним облицима и стилски и тематски се везује за најбољу традицију домаће књижевности“, истакла је она. „Својим ренесансним знањем и новинарском радозналошћу читаоцима нуди драгоцена искуства водећи их на имагинарна путовања, а радост путовања Сања Домазет дели са својим читаоцима откривајући им изузетна места и најзанимљивије становнике градова о којима пише.“

 

Перо Јанковић, амбасадор Републике Србије у Аустрији, истакао је значај Гласникове донације додајући да подршка највећих српских издавача културним посленицима у дијаспори помаже да се сачувају језик и култура. Милорад Матеовић, председник Српског центра, чијим је трудом библиотека поново обновљена, захвалио се на поклону рекавши да постоји интересовање наше дијаспоре за добрим и вредним књигама на матерњем језику и да се нада да ће Гласников пример следити и остали српски издавачи. Присутне је поздравио и домаћин и организатор програма, Борисав Капетановић, председник Заједнице српских клубова у Бечу, истичући значај оваквих сусрета и промоција.

 

Књига Градови недавно је доживела своје треће (допуњено) издање, а додељена јој је и награда „Мома Димић“ за 2016. годину за прозно дело које на уметнички релевантан начин остварује везе са другим културама. Путописни есеј о Бечу из ове књиге прочитао је глумац Тихомир Станић, откривајући бечкој публици тајне њиховог града и културне знаменитости о којима се мало зна, попут катедрале у којој је први пут изведен Моцартов „Реквијем”.

 

Говорећи о својим путовањима сабраним у књизи Градови, Сања Домазет се осврнула на велике уметнике који су у њима живели и чије сени и даље промичу улицама дајући сваком граду дух његових славних житеља. У Бечу је миловала дирке Моцартовог клавикорда, у Венецији завиривала иза огледала, на Азурној обали ослушкивала речи Фицџералда, у Трсту пратила кораке Џојса, у Лондону следила координате Црњанског, у Њујорку седела у истом парку где и Тесла, али није хранила голубове као он некада јер је то сада забрањено. Делић свога искуства Сања Домазет поделила је са бечком публиком, која се искрено радовала сусрету са домаћим писцем, чије речи су, како су нагласили, многима од њих биле истински културни доживљај који су дуго чекали.