Награда Политикиног забавника за најбоље дело намењено младима у 2016. години додељена је у среду, 18. јануара, књизи Аврам, Богдан, воду газе Владиславе Војновић, објављеној крајем прошле године у издању Гласника.

На 38. конкурс за ову књижевну награду стигло је око 70 наслова, а жири су чинили режисер и уредник Културно-уметничког програма Радио-телевизије Србије Небојша Брадић (председник), председник Српске академије наука и уметности Владимир Костић, карикатуриста и илустратор Душан Петричић, композитор Зоран Симјановић и заменик главног уредника Политикиног забавника Петар Милатовић.

Одлука о добитнику награде донета је једногласно, а у саопштењу жирија, између осталог, наведено је: „У овом роману за децу по азбучном реду, својеврсној малој породичној хроници, расте прича о одрастању. Испричана је врцавим, поетичним и промишљеним језиком који је чини и књигом за породично читање. Изузетно је графички опремљена, са сјајним илустрацијама Луке Тилингера...“

Свечано уручење награде биће организовано 25. јануара 2017, на Дан Политике, у Скупштини града Београда.

Књига Аврам, Богдан, воду газе недавно је добила и награду „Раде Обреновић“ за најбољи роман за децу и младе, коју додељују Змајеве дечје игре. Реч је о другој књизи из Гласникове колекције – Азбучни ред, уредника и академика Горана Петровића, која је намењена најмлађим читаоцима. Књигу је илустровао Лука Тилингер.

Ово је уједно и ново признање за Гласниково издаваштво у целини, чије су књиге и аутори у протеклом периоду награђени са око 30 престижних награда у области културе и издаваштва.