Налазите се | Представљена нова едиција ВИОЛИНСКИ КЉУЧ

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак 20. фебруара, представљена је нова Гласникова едиција ВИОЛИНСКИ КЉУЧ, уредника Петра В. Арбутине и Александра Гаталице, која је своју премијеру имала на прошлогодишњем међународном сајму књига у Београду.

На представљању ове едиције, основане да би попунила празнину у понуди квалитетних књига о музици на српском језику, презентоване су и две књиге које су до сада објављене у њој: ЗЛАТНО ДОБА ПИЈАНИЗМА Александра Гаталице, о којој је било речи и током поменутог сајамског представљања ове едиције, као и дело О МУЗИЦИ Џорџа Бернарда Шоа, недавно објављено у издању Гласника.

О новој едицији и књигама које ће она обухватити говорили су и њени уредници Петар В. Арбутина и Александар Гаталица.

Арбутина је констатовао да две до сада објављене књиге представљају јасан наговештај тога како ће се ова едиција даље развијати.

„Мислим да ће врло брзо, с неколико нових књига које планирамо, бити формиран један специфичан издавачки простор каквог досад није било код нас“, оценио је он.

Говорећи о две до сада објављене књиге, Гаталица је истакао да оне на популаран начин описују време и музичке ствараоце који данас представљају својеврсне митске фигуре, о чијем делу не постоји много записа.

„Ове књиге су занимљиве и због тога јер нам доносе психологију времена у којем су ови ствараоци живели, а које је сасвим другачије од данашњег – то је посебно интересантно због тога што је, махом, реч о ствараоцима који су били изразито самоуверени и самољубиви, попут књижевних јунака, што данас углавном није случај, али су истовремено били и добри пријатељи, односно нису били љубоморни једни на друге“, објаснио је он нагласивши такође и то да су књиге богате фотографијама које читаоцима још верније приближавају ствараоце и време у којем су они живели.

Он је подсетио на велико пријатељство између Хофмана и Рахмањинова и нагласио да оно што је Хофман рекао за Рахмањинова када је преминуо („Имао је прсте од олова и срце од злата“) представља парадигму пијанизма до данашњих дана.

После 30 година поново је штампана књига О музици Џорџа Бернарда Шоа. Гаталица подсећа да је Бернард Шо био најдуховитији и најбескомпромиснији музички критичар свог времена, који је показивао велики цинизам према времену у коме је живео и људима који су тада наступали.

„Музичари су се плашили његових критика јер није трпео компромисе, није волео брљања, а највише није волео резервисано држање на сцени, без правих емоција. Није га било срамота да буде критичар који исказује одушевљење“, рекао је Гаталица.

Гаталица је напоменуо и то да није реч о високопрофитној едицији, мада се већ до сада показало да она свакако јесте профитабилна, али да је посебно важно то што иза ње стоји једини издавач који је могао такав подухват да преузме на себе – Гласник. Он је уједно наговестио и објављивање још четири занимљиве књиге у овој едицији до краја ове године.

„Најпре ће се појавити Године моје младости Артура Рубинштајна, потом Шубертова биографија и моја књига Рубинштајн против Хоровица, а затим и најкомплетнија биографија Рахмањинова – она коју су пре више деценија писали амерички истраживачи с универзитета у Илиноису, а у чијој припреми је учествовала и његова удовица Наталија Александровна Сатина“, најавио је Гаталица.