Налазите се | Представљена монографија Мојих 500 глумаца

У уторак, 19. марта, у препуном Клубу РТС-а представљена је монографија Здравка Шотре Мојих 500 глумаца. На промоцији су, осим аутора, говорили Светлана Цеца Бојковић, Слобода Мићаловић, Војин Ћетковић, Љубомир Булајић, као и уреднице издања Биљана Бошњак Драгановић и Весна Смиљанић Рангелов. Представљање монографије започело је инсертима из култних ТВ емисија, серија и филмова којима је Шотра обележио овдашњу продукцију – Образ уз образ, Више од игре, Идемо даље, Приче из радионице, Браћа по матери, Лајање на звезде, Зона Замфирова, Александар од Југославије...

Светлана Цеца Бојковић присетила се првог сусрета са Шотром, на аудицији за Дечју драмску групу Радио Београда, и његове реакције и смеха на њену импровизацију, које је већ тада доживела као одобравање. Још у току Академије почела су снимања ТВ драма које је он режирао у то време, програма који је, како је казала, нажалост ишчезао са наше телевизије, као и бројних серија и филмова, у којима је такође играла. „Кад неко обухвати пет стотина глумаца, као што је то Здравко Шотра урадио, онда можете мислити колики је његов телевизијски и филмски опус! Верујем да је највећи, и да је светски, и мислим да је просто тешко обухватити све што је урадио. Шотра воли глумце, то је врло важно, и глумци воле њега. Глумци с којима је сарађивао су једна његова породица, мало разбарушена, али драга. Бог му је дао таленат, марљивост, упорност, вредноћу, креативност, он је све то уткао у своје филмове, серије и емисије“, рекла је глумица. „Пошто је тако обдарен, леп, благ и драг, нека нам још дуго поживи на нашу радост, јер Здравко Шотра је наше културно добро“, закључила је Цеца Бојковић.

„Када почнете да радите са Шотром, ви ступате у неки облик брачне заједнице, као да се закунете на верност, и ви њему, и он вама, и ко је први пут играо код њега, играће целог века“, рекао је на почетку свог излагања Војин Ћетковић. „Учио ме је да сагледам целину, оно што гледалац види, да не запињем у свакој сцени, шта је емотивни континуитет лика, како да расподелим своју снагу. Био ми је и отац, и брат, и друг, и непријатељ. Питали су ме да ли сам омиљени Шотрин глумац, и нисам имао одговор, али знам да је он мој омиљени редитељ“, казао је Ћетковић.

Слобода Мићаловић је поделила радост и срећу што ју је управо Шотра први видео, пронашао, дао јој шансу и отворио јој сва могућа врата филма и серија. Присетила се момента када јој је телефонирао док је била на породиљском одсуству, да снима Непобедиво срце, с речима: „Ти, срећо, не знаш, ја нећу још дуго, мени је ово можда последње снимање, нећеш ме ваљда одбити…“ „Наравно да сам пристала“, кроз смех је казала глумица.

Љубомир Булајић, који је највећу популарност стекао у серији Александар од Југославије, а играо је и у Шотриним серијама Непобедиво срце, Шешир професора Косте Вујића и многим другим, рекао је да је Шотра његов филмски отац. „Годину дана је млађи од мог оца, и веровали или не, има неко старији и од Шотре, па сам га одувек емотивно доживљавао“, рекао је Булајић.

Уредница монографије Биљана Бошњак Драгановић захвалила је Програмском архиву РТС на стотинама фотографија глумаца тачно у оним остварењима или чак ситуацијама које Шотра помиње, као и редитељу Марку Мисирачи, који је направио попис његових режија – седам позоришних, 67 ТВ драма, 26 играних серија, 17 играних филмова, 12 документарних, 21 емисија поезије, 29 снимака и преноса позоришних представа, а укупан број свих његових остварења износи 373.

Уредница Весна Смиљанић Рангелов рекла је да је ова књига јединствено издање по неколико основа: „Жанровски је ово дело најприближније Михизовој Аутобиографији ‒ о другима. Кад год говоримо о другима, говоримо о себи. Тим пре, кад год говоримо, као у овом случају, искључиво лепо о другима и ћутимо о себи – највише и најлепше смо се изрекли о себи. Стога је ово и уџбеник о људскости.“ Уредница је истакла да је издање богато опремљено фото-документацијом и изразила захвалност колегама из РТС-а, као и Горану Ратковићу, на отменој техничкој припреми издања.

„Са увереношћу да ће ово дело остати после свих нас као ризница и извор са којега ће се нараштаји напајати знањем о једном не тако кратком времену, његовим карактерима, догађајима, великанима на платну и у животу, вредностима, људскости, захваљујем аутору и РТС-у што је Службени гласник имао прилику да добије и одигра улогу у овом ненадмашном филму Здравка Шотре, чија радња тече између две корице, али се не завршава са задњом клапном, већ се претаче у живот и још мало даље – историју“, закључила је Весна Смиљанић Рангелов.

„Ја сам списак онога што сам урадио у шали насловио ’урађено у првих 65 година’“, рекао је аутор на почетку. „Питам се ја тако често који ме је ђаво толико терао да стално будем с глумцима. Много сам радио, силне серије, толике филмове, ТВ драме, то сигурно не бих сада поновио да могу, нити бих саветовао младим режисерима да то раде, стварно је превише. Опет, драго ми је да сам имао толике глумце, они су духовити, доброг духа, врло особене личности“, закључио је Здравко Шотра.

фото: Г. Јовић