Налазите се | Представљена књига ПРЕЗИМЕ ЖИВОТА Љубивоја Ршумовића

У четвртак, 29. јуна, у клубу-књижари „Гласник“, представљена је књига ПРЕЗИМЕ ЖИВОТА. Невезани разговори Љубивоје Ршумовића.

О књизи су говорили аутор и Петар Арбутина, директор Гласниковог сектора за издавање књига.

Арбутина je на почетку истакао да је бављење књижевношћу и поезијом Љубивоје Ршумовић ширио на разне домене живота и тумачио кроз један себи својствен контекст: „Није то била мултипликација књижевних псеудонима, погледа, позиција из којих ће стварати или тумачити књижевност као некакву непосредну експликацију свог искуства и талента, него, пре свега, нешто што је ренесансно поливалентна уметничка Ршумова личност и у овом случају, без обзира на то што у поднаслову ове књиге стоји невезани разговори, ови су разговори повезани са тим заједничким именитељем, човеком који је ове интервјуе са песницима и ствараоцима радио.“ Он наводи да они заиста имају један посебан, не искључиво новинарски контекст и карактер и нису до овога тренутка изгубиле на важности, напротив, можда су чак добиле на актуелности када их гледамо из позиције овдашњег ауторства. „Ови разговори имају пре свега књижевноисторијску, али и једну необично особену, непосредну, искрену конотацију и квалитет“, закључује Арбутина.

Љубивоје Ршумовић открива да је назив који је дао овој књизи – Презиме живота заправо позајмио од Десанке Максимовић, која је једном приликом, путујући возом са песницима, смислила синтагму „поезија је презиме мог живота“ и за то јој захваљује у предговору књиге. У књизи су објављени разговори које је Љубивоје Ршумовић водио за београдски часопис Дуга и за Телевизију Београд, а његови саговорници били су Десанка Максимовић, Јевгениј Јевтушенко, Меша Селимовић, Еуђенио Монтале, Оскар Давичо, Бранко Пешић, Душко Радовић, Франц Шетинац, Милан Вукос, Ђанкарло Пајета, Ђура Јакшић и Павле Савић. „Трудио сам се да разговарајући са овим људима себе не експонирам ни у питањима, ни иначе, да их пустим да причају оно што имају, а да их ја на неки начин наводим да заправо они кажу и дефинишу одговоре као да ја немам појма о томе о чему питам“, каже Љубивоје и додаје да је то савет за колеге новинаре – да се увек труде да провоцирају. Ршумовић је додао да није успео да скине све снимљене интервјуе које има и да ће Презиме живота. Невезани разговори можда имати наставак, пошто је разговарао и са личностима какав је био борац отпора и познати истраживач Кнут Хаугланд, члан експедиције Кон-тики.