Налазите се | Отворена изложба Калеидоскоп студената Факултета ликовних уметности у Књижари „Геца Кон“

У галерији Књижаре „Геца Кон“, у сарадњи Службеног гласника и Факултета ликовних уметности, свечано је отворена изложба графика студената овог факултета.

Изложба је настала из жеље Службеног гласника да подржи стваралаштво младих уметника у области графике и да њихов рад учини видљивијим, а ова сарадња је логична када се узме у обзир да књига и графика имају заједничку историју – од најранијих штампаних блок-књига, инкунабула, до савремених форми, а као посебан жанр истиче се и уметникова књига (artist’s bоok) – уметничко дело у форми књиге.

„Овај сусрет између Службеног гласника и Факултета ликовних уметности уопште није случајан, нити нека врста плезира с наше стране. Култура је вид комуникације, а у склопу такве комуникације овакве изложбе треба да постоје, нарочито када се наше активности надопуњују по својој природи, а на овом месту су се одувек окупљали и писци и сликари, као и други уметници“, изјавио је уредник у Гласниковом Сектору за издавање књига Петар Арбутина.

Овом изложбом Факултет ликовних уметности настоји да припреми студенте за овај тип промоције и продукције њиховог рада у будућности, а у Службеном гласнику је пронашао савезника у промоцији науке, културе и мање комерцијалних видова уметничког изражавања. Ликовни записи студената сведоче о карактеру савременог ликовног језика и темама младих генерација.

„Ова изложба је оличење сарадње две институције које се баве издаваштвом, свака у свом сегменту, а када погледате радове који су вечерас овде изложени, схватићете колико је програм нашег факултета близак савременој уметности и да на наше студенте гледамо као уметнике још на првој години факултета“, изјавио је декан Факултета ликовних уметности Радош Антонијевић.

Адам Пантић, професор поменутог факултета, истакао je да је у свету уметности увек потребан јак привредни субјекат који ће подржати јавну промоцију радова, а овде је значајно што је то издавач од националног значаја, какав је Службени гласник.

Изложба студентских графика биће отворена за јавност до даљњег, а изложбена дела ће бити доступна за све посетиоце Књижаре „Геца Кон“ који желе да уметношћу оплемене свој простор. Поред тога, циљ изложбе је и да се поново успостави позитивна пракса промовисања београдске школе графике.