Налазите се | Гласник представио књигу Сергије Лукач – Прометеј новинарства

На 66. Међународном београдском сајму књига, у Сали „Васко Попа“ представљена је књига Сергије Лукач – Прометеј новинарства, аутора Радивоја Петровића и Слободана Пенезића. На представљању заједничке публикације Службеног гласника и Факултета за спорт Универзитета Унион ‒ „Никола Тесла“, осим аутора, говорили су и директор Гласниковог Сектора за издавање књига Петар В. Арбутина и рецензент Владимир Копривица.

Сергије Лукач је важна фигура за историју српског новинарства и оснивач је новинарске катедре на Факултету политичких наука у Београду. Као ерудита, током шездесетих година започео је револуцију у схватању новинарства, које се у то време доживљавало или као идеолошки подобна друштвенополитичка делатност, или са једним традиционалним сентиментом који се противио „књишким“ типовима личности. Заслужан је и за почетак употребе препознатљивог стила писања недељника НИН.

Један од аутора монографије, Радоје Петровић, истакао је да је почаствован што је као бивши студент Сергија Лукача имао прилику да учествује у пројекту писања ове књиге.

„Један од основних мотива израде ове књиге био је да се одужимо професору Лукачу и да га отргнемо од заборава. Име Сергија Лукача мора да остане запамћено међу његовим потомцима по професији, дакле, међу студентима новинарства. Ова монографија је, без пристрасности и лажне скромности, одлична, јер је резултат рада више од педесет људи и оличава важност колективног напора у новинарству“, казао је Петровић.

„Настојали смо да ову књигу обликујемо нелинеарно, како бисмо на што бољи начин представили разноликост дела Сергија Лукача. У том послу смо, рекао бих, и успели, задовољивши високе критеријуме. Ова књига је и резултат специфичне методе рада на нашем факултету и наставак праксе укључености студената у процес израде књиге“, изјавио је Слободан Пенезић.

Методу укључености студената, будућих новинара, у процес израде монографије, похвалио је и рецензент Владимир Копривица.

„Начин писања ове књиге омогућио је професорима да на делу студентима предоче како се правилно ради на оваквом типу монографије, својеврсном писаном споменику човеку који заслужује и много више од једне књиге. Не треба занемарити ни утицај Сергија Лукача на спортско новинарство, као ни квалитетне текстове из спортске рубрике које је својевремено писао за НИН“, сматра Копривица.

Петар В. Арбутина, директор Гласниковог Сектора за издавање књига, истакао је да је тек након читања рукописа заиста схватио колико је професор Лукач задужио српско новинарство.

„Без професора Лукача, српско новинарство изгледало би комплетно другачије. Његови бројни студенти постали су значајни новинари, који су се супротстављали редукцији у изражавању и идеолошким матрицама којима су некада преплављени ауторски новинарски текстови“, рекао је Арбутина.