Налазите се | Представљена књига Божанствени безбожници 2

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у четвртак 1. децембра представљена је књига Божанствени безбожници 2, Сање Домазет.

На представљању књиге, осим ауторке, говорили су и проф. др Чедомир Чупић и уредница Гордана Милосављевић Стојановић.

Књига Божанствени безбожници 2 наставак је изузетне збирке литерарних портрета најблиставијих умова 20. века, ауторке Сање Домазет. У њој је сакупљено четрдесет есеја о личностима које су на књиге од хартије одговориле емерсоновски, књигама „од крви и меса“.

Гордана Милосављевић  Стојановић је овом приликом нагласила да књига представља једну врсту истраживачког новинарства, која нам може послужити за читање, за знање и за љубав.

Осим што је интересантна љубитељима књижевности, ова књига може бити и уџбеник не само студентима новинарства већ и свим оним људима који желе да се баве истраживањем на било који начин. Сања Домазет је у својим есејима објединила разне професије којима се бави. Сваки њен есеј има одређену драматургију, она се труди да дубоко проникне у биографије и у осећања људи  о којима говори. „Сваки њен есеј је нека врста кратке приче“, истакла је уредница књиге.

Чедомир Чупић је напоменуо да је Сања Домазет ове текстове писала с новинарском радозналошћу и ширином, али и с литерарним даром и мисаоном дубином. Он је нагласио да су то кратке истраживачке биографије и библиографије необичних мисаоних и практичних одважника 20. века. „У биографском делу њено изоштрено перо и сјајни слух извлаче наоко ситне, минуциозне медаљоне из њиховог ћивота, односно ситнице унутар њих које, када се отворе, показују праве карактерне особине  јунака њеног рукописа“, рекао је проф. Чупић и додао да је Сања Домазет као изузетан истраживач понирала у њихов унутрашњи свет, тражећи бисере који су их красили, али и тамне мрље које су им живот загорчавале, изазивале патњу, очај, страхове, понеку завист и мрзовољу.

„Она је вешто и промишљено спајала машту и идеје, инспирацију и интуицију, науку и методе, програме и дела, с литерарним, односно поетским приступом као најузвишенијим чином стваралаштва“, закључио је Чедомир Чупић.

Сања Домазет је нагласила да би волела да ова књига буде позив читаоцима да нађу сопствено избављење, сопствени пут из свог живота, који у овом делу света није апсолутно ни једноставно лак. „Ова књига је заправо одбрана оног света који нам укидају, а то је свет мисли, доброг укуса, доброг васпитања, финих манира, етике и естетике, свет врхунских вредности“, завршила је ауторка књиге.

Књига Божанствени безбожници 2 је и композиција за антички хор и прометејску ватру клавира заборављеног на пљуску. Користећи најфиније литерарне технике, ауторка нефикцију претвара у поетику живљења и стварања, доказујући да „свака уметност јесте еротска“, да Бог јесте у детаљима и да није критичар него читалац, као и да ћемо сви наћи тајно значење спаса у зимским крлеткама од стакла, у Едену стваралаштва. Ево књиге о највећим ствараоцима нашег доба – јунацима чије је лудило спасло наш сан, чији су рукописи најдивнија „освета смртне руке“.