Налазите се | Представљене књиге Речник поп икона и Речник јунака поп културе

На 66. Међународном београдском сајму књига, у Сали „Иво Андрић“ представљене су књиге Владимира Ђурића Ђуре, Речник поп икона и Речник јунака поп културе. Осим аутора, на представљању су говорили и Александар Жикић, писац и музички критичар, Зоран Стефановић, писац и издавач, и Петар Арбутина, директор Гласниковог Сектора за издавање књига.

„Дугујем захвалност Службеном гласнику на препознавању значаја који ове књиге имају за све љубитеље поп културе, зато што су посвећени издавању наслова који потенцијално неће доживети комерцијални бум, као и зато што већ деценијама држе стандард издавања само квалитетних публикација“, изјавио је аутор књига Владимир Ђурић Ђура.

У најновијим издањима, аутор питким стилом читаоцима представља, а неке и подсећа на занимљиве детаље из живота оних личности које су постале препознатљиви попкултурни симболи широм света. Попкултурне иконе припадају различитим периодима и генерацијама, почевши од оних стварних, из златног доба Холивуда, попут звезде ноар филмова Хемфрија Богарта, па све до фиктивних, из времена видео-игара, попут Макса Пејна, чије су авантуре и саме у детективском маниру.

„Ђура као свеобухватна попкултурна личност својим начином писања враћа лепоту и топлину у данашњи свет, којем оне и те како недостају. Ове књиге су уједно намењене и старијим уживаоцима попкултурног садржаја, који су одрастали са овим јунацима, али и неким новим генерацијама, које се тек упознају са светом филма, музике и стрипа“, изјавио је Александар Жикић.

Осим што су у књигама присутни сви најпознатији фаворити, своје место су у њима нашли и неки мање познати ликови, према којима је из било ког разлога публика учинила историјску неправду, попут Луна, Краља Поноћи, и Ранксерокса, али и неких који су се ту нашли можда и неочекивано, попут Градиске из филма Амаркорд Федерика Фелинија.

„Владимир Ђурић Ђура је изнедрио ове две књиге захваљујући својој свестраности, и прави је пример предратног интелектуалца – упућен је и у хуманистичке и у друштвене науке, добро познаје културне трендове и има добар њух за препознавање квалитета“, изјавио је Зоран Стефановић.

Похвалама се надовезао и Петар Арбутина, истакавши да је одавно успео да предвиди значај који ће Владимир Ђурић Ђура имати у домену домаће поп културе.

„Још осамдесетих година сам видео да се у Ђури крије свестрани уметник, са могућношћу да обухвати разнородне теме, што је особина великих духова и великих умова. Нама недостају домаћи попкултурни фанзини који би могли на овај начин да обухвате и музику и филм и стрип, док је Ђура један од ретких који су се посветили и тој теми, у виду Водича кроз нови талас, који смо такође објавили“, рекао је Петар Арбутина.