У Клубу – књижари – галерији Гласник, у среду 28. децембра, представљена је књига Аврам, Богдан, воду газе Владиславе Војновић, коју је илустровао Лука Тилингер. Намењена је деци и свима који се осећају младима, а објављена је у новој Гласниковој колекцији „Азбучни ред“, покренутој прошле године.

Ова књига је недавно добила престижну Награду „Раде Обреновић“ за најбољи роман за децу и младе, коју додељују Змајеве дечје игре.

На представљању је, осим аутора, говорио и Горан Петровић, уредник издања.

Владислава Војновић је већ објављивала књиге за децу (Принц од папира и Приче из главе), а ауторка је и сценарија за дечје програме и филмове.

Посебно је похвалила илустрације Луке Тилингера, напоменувши да је писати за децу посебно лепо, а да утисци читалаца указују на то да се после читања ове књиге деца смеју, а одрасли често и заплачу.

Лука Тилингер је рекао да је његов први задатак био да књигу илустративно уклопи у постојећу едицију, пратећи концепцију насталу након прошлогодишњег објављивања прве књиге (Чудесни подвизи Азбучка Првог у тридесет слова). Он је истакао да је рад на илустрацијама за децу велико уживање, јер доноси већу слободу и шире могућности креације, будући да су илустрације намењене публици чији су доживљај и интерпретација слободнији.

Горан Петровић је рекао да је ова књига друга по реду, па је стога њен поднаслов „књига Б“. Говорећи о концепцији колекције „Азбучни ред“, истакао је да она обухвата књиге које су заправо рукописи дати као задатак писцима, са основним захтевом – да буду добри.

„Ово су књиге за кућну библиотеку, занимљиве и духовите, а могу их читати и деца и одрасли, и то на више нивоа, јер је поред текстуалног, паралелно присутан и рукопис илустратора“, објаснио је он.

Петровић је казао и да књига има „кратко упутство за употребу“. Најавио је да ће наредне године бити објављена следећа књига у овој колекцији, чији ће аутор бити Вуле Журић, који до сада није писао за децу.