Налазите се | Представљена књига САВРЕМЕНА АРХИТЕКТУРА И ЊЕН РАЗВОЈ ОД КРАЈА XIX ВЕКА ДО ДАНАС

У уторак 27. јуна, у Гласниковој књижари „Геца Кон“, представљена је књига САВРЕМЕНА АРХИТЕКТУРА И ЊЕН РАЗВОЈ ОД КРАЈА XIX ВЕКА ДО ДАНАС ауторке Биљане Аранђеловић.

О књизи су том приликом, поред ауторке, говорили проф. др Тања Манојловић, редовни професор Факултета примењених уметности и Петар В. Арбутина, извршни директор Гласниковог Сектора за издавање књига.

„Ово је једна обимна и хвале вредна студија, а њеном лепотом и свим оним што чини квалитет ове књиге бавила се уредница Милка Зјачић Аврамовић“, рекао је Петар Арбутина на почетку представљања и наставио речима: „Текстови у овој књизи су пре свега микроесеји, у којима Биљана суптилно даје назнаке које нужно не припадају свету архитектуре и егзактном свету инжењерског погледа на свет.“

„Ми смо са великим задовољством ову књигу уврстили у уџбенике за студенте Факултета примењене уметности“, рекла је професорка Манојловић. Она нам објаснила притом и да је ово један широки преглед архитектуре од краја XIX века и анализа 90 архитеката, али и целог тока развоја архитектуре у том периоду. Оно што је посебно важно јесте начин на који је књига писана, истакла је проф. Манојловић, јер је писана разумљивим језиком, лако се чита, преноси нам знање развоја и историјске чињенице, и на фин и суптилан начин објашњава контекст, неке метафоре, скривена значења у неким архитектонским објектима, описује те објекте и приближава нам их на неки личнији начин. „Просто нас учи да разумемо архитектуру и да је читамо на прави начин“, закључује Тања Манојловић.

„Архитектура је за све људе и није ствар елитизма, она припада свима“, изјавила је на почетку свог обраћања присутнима ауторка и открива нам да је написала књигу са жељом да она буде корисна студентима да не би морали да се сналазе учећи из скрипти, али да може бити занимљива и свим другим читаоцима, без обзира на образовање и струку. „Желела сам да обухватим више области, јер архитектура није само пројектовање зграда већ је присутан и баухаус и многе архитекте су били подједнако битни дизајнери, бавили су се сликарством, вајарством, урбанизмом“, истакла је ауторка. Она је нагласила да јој је опрема књиге била веома важна, поготово што је ауторска права за фотографије добила с најмеродавнијих и у научном свету утицајних адреса. Придржавајући се научне објективности, Биљана Аранђеловић открива да је предност дала постмодерни и архитектама који нагињу сликарству, што су и њени уметнички афинитети.

Књига Савремена архитектура и њен развој од краја XIX века до данас пружа целовит приказ развоја савремене архитектуре кроз опис живота и дела више од 90 водећих архитеката, који су у оквиру главних архитектонских праваца и група обликовали и мењали светску архитектуру и савремене градове. Пратећи развој савремене архитектуре, њених принципа и система, приказана су кључна дела која сведоче о иновативним пројектима и идејама које су се низале и реализовале.

Књига је богато илустрована с више од 300 фотографија у боји.