Налазите се | Представљена књига Самударипен Рома у Независној Држави Хрватској Драгољуба Ацковића

У књижари „Геца Кон“, у понедељак, 29. јануара, представљена је књига Самударипен Рома у Независној Држави Хрватској аутора Драгољуба Ацковића, у издању Службеног гласника. Поред аутора, о књизи су говорили и директор Службеног гласника Младен Шарчевић, као и уважени стручњак за теме страдања током Другог светског рата, израелски историчар Гидеон Грајф. Ова књига, прва ове врсте, на убедљив начин документује стравичне злочине које је клерофашистички усташки режим починио над Ромима.

„Професор Ацковић, мој пријатељ, пионир је у овом пољу истраживања и експерт број један на свету када је реч о страдању и судбини Рома у концентрационим логорима током Другог светског рата. У историји увек има области и подручја које нико до сада није истражио, због чега је неопходно пронаћи озбиљног истраживача који ће им се посветити и извући их из анонимности. Професор Ацковић је управо један од тих историчара, који је читав живот посветио теми страдања Рома у логорима смрти у НДХ, а његова најновија књига Самударипен Рома у Независној Држави Хрватској јесте кулминација тог животног истраживања, монументална књига и, слободно могу да кажем, ремек-дело“, изјавио је професор Грајф.

Књига је написана у енциклопедијском формату, врло детаљно и свеобухватно, не дозвољавајући ниједној утврђеној чињеници да утекне бележењу, ослањајући се на исцрпан број докумената, фотографија, предмета, који су припадали жртвама, њихова сведочења, реконструкције масовних убистава и оруђа којим су она почињена.

„Књига професора Ацковића је веома важна за историографију Србије, јер овде већ вековима живе Роми, Јевреји и Срби, а оно што делимо јесте неславна судбина да смо кроз ратне вихоре прошли са стотинама хиљада мртвих. Научни метод ове књиге је корак у правом смеру и много подсећа на оно што је урадила држава Израел, која је успела да поброји сваку жртву Холокауста. Када је у питању страдање Рома, ту су српски историчари на неки начин заспали и неопходно је детаљно истраживање ради пописивања жртава; не због лицитације бројкама већ ради истине“, нагласио је директор Гласника Младен Шарчевић.

Сама реч Самударипен је пандан ономе што би Јевреји означили као Холокауст и означава геноцид који се догодио над Ромима за време Другог светског рата. Истим термином се обележава и Међународни дан сећања на ромске жртве геноцида – 2. август.

Како аутор наводи, првобитна идеја му је била да књигу именује у маниру Гидеона Грајфа, с обзиром на то да је био инспирисан насловом његове књиге Јасеновац, Аушвиц Балкана, али је накнадно дошао до одабраног наслова.

„Моје првобитно интересовање за истраживање страдања Рома у НДХ јавило се још у детињству, јер је, између осталог, и мој отац био логораш, али у Старом сајмишту, а о томе је ретко говорио. Временом сам сазнавао колике су пропорције страдања заправо биле. Роми нису убијани само у логорима већ су то чинили и домобрани, али и обични сељаци, чувари поља итд. На простору НДХ је пре рата живело више од 70.000 људи који су се изјашњавали као Роми, а по првом попису након рата 1948. године у СР Хрватској и СР Босни и Херцеговини укупно их је било мање од 1.000“, закључио је аутор књиге Ацковић.