Налазите се | Представљена монографија СТО ПРИЧА ЗА СТО ГОДИНА

У среду, 29. новембра, у Народној библиотеци Србије представљена је монографија Кошаркашког савеза Србије и Службеног гласника СТО ПРИЧА ЗА СТО ГОДИНА, аутора Александра Милетића. О књизи су говорили председник КСС Предраг Даниловић, директор Службеног гласника Младен Шарчевић, редитељ Дарко Бајић и аутор Александар Милетић.

Предраг Даниловић jе на почетку захвалио саиздавачу Гласнику, аутору књиге и домаћину промоције Народној библиотеци на учешћу у издавању и представљању књиге којом се обележава век постојања кошарке у нашој земљи. „У години када обележавамо век постојања кошарке у Србији било је логично да Кошаркашки савез Србије изда једну овакву књигу. До сада је била пракса да се монографије овог типа баве искључиво највећим успесима националних тимова, а ово је први пут да смо посветили пажњу и неким другим важним стварима које су допринеле томе да постанемо земља кошарке. Сто прича у монографији поређано је хронолошки, а последња, стота прича, посвећена је успесима у овој години, у којој је наша мушка репрезентација друга на свету, мушка 3 х 3 репрезентација прва и на свету и у Европи, а јуниорски мушки тим најбољи у Европи. Овом књигом затварамо једно успешно вековно поглавље. Сигуран сам да нове велике приче почињемо да исписујемо у наредној, олимпијској години, почев од фебруара, када наше кошаркашице играју квалификације за олимпијске игре у Паризу“, рекао је Даниловић.

Директор Службеног гласника Младен Шарчевић истакао је велико задовољство сарадњом на овом пројекту са КСС. „Овакве књиге имају трајну националну вредност, за ову генерацију и оне које долазе. Поред мноштва сјајних фотографија, историје и хронологије, ту је и много занимљивих прича које нас подсећају на славне дане и успехе наших кошаркаша“, рекао је он и признао да ујутру, када дође на посао, са задовољством прелиста и прочита пар страница ове монографије.

Дарко Бајић се осврнуо на своју велику заљубљеност у кошарку, на еру седамдесетих, када је расла њена популарност међу младима, као и на култни филм Били смо прваци света, који је режирао. „Захваљујући Александру Милетићу, који је знао комплетну историју и помогао ми у снимању филма, ушао сам у целу причу и доживео предивне тренутке у разговорима са Калембером, Шолманом, Капоњом, Симоновићем, Данеуом, Плећашем, а онда сам схватио шта је права шампионска прича. Када постанете прваци света, то је нешто неизбрисиво, не само за саме играче већ и за целу нацију. Та срећа коју смо ми имали и доживљавали гледајући велике утакмице уживо и на телевизији неописива је и остаје до данас“, открио је Дарко Бајић. „Јако ми је драго што је ова књига овде, желим јој десето издање и сигуран сам да ће она привући младе људе“, закључио је он.

Аутор монографије Александар Милетић захвалио је свима на лепим речима и, између осталог, истакао: „Хтели смо да понудимо неки мало другачији концепт, да то не буду само приче о репрезентацијама и медаљама. Имао сам прилику да видим многе монографије и оне су углавном везане за успехе репрезентација. Овде смо хтели да покажемо да је кошарка нешто више и од медаља, да укључимо мало и културу, друштвене околности, покажемо и шта је утицало на то да наша кошарка постане тако велика. Ни сто хиљада прича није довољно за оно што су наши кошаркаши и кошаркашице урадили, али мислим да је ово добра основа за даље. Колико год имали књига о кошарци, сигуран сам да можемо да направимо још брдо књига које ће бити подједнако добре и занимљиве. Хвала Кошаркашком савезу Србије и председнику Предрагу Даниловићу на поверењу, Службеном гласнику на сарадњи која је увек била добра и Александру Прибићевићу, који је као велики уметник удахнуо живот многим капиталним издањима и има велике заслуге за овакав изглед књиге. Хвала свим људима који су помогли, као и Александри Миловановић, која је радила на преводу ове књиге. Била је велика част радити овакву књигу у оваквој јубиларној години.