У Клубу – књижари – галерији Гласник у уторак, 19. јула, представљенo је друго издање књиге Република Ћопић Вулета Журића.

О књизи је, осим аутора, говорио и писац и публициста Мухарем Баздуљ.

Ова књига изазвала је огромно интересовање и доживела друго издање, а разлог томе је и најужи избор за Нинову и Виталову награду.

„Много важније, а тиче се управо књижевности, онога по чему Вулета већ знамо, јесте то што су се у овој књизи на сретан начин спојили сви генији њеног аутора и све што је до сада писао“, истакао је Баздуљ. Он је приметио да је Вуле први постјугословенски српски писац који је вратио тему народноослободилачке борбе као сиже за књижевно обликовање. Вуле је пишући о Ћопићу успео да усвоји ћопићевску технику и ћопићевски језик. „Ово је роман који нас води до једне врсте спознаје и катарзе коју изван уметности и на други начин заправо и не можемо да досегнемо“, закључио је Баздуљ.

„Након првог издања стално су ми се јављали Ћопићеви јунаци, потомци књижевних јунака Бранка Ћопића, ћопићеви рођаци,  као да његов свет прозе и поезије и неке врсте мелахоличне радости стално расте.

Ова књига је с једне стране испунила и премашила сва моја очекивања, то је моје прво друго издање, а с друге стране направила проблем јер сада треба добро осмислити шта је следеће, јер је одговорност много већа“, признао је Журић.

Друго издање допуњено је предговором аутора, у којем он, између осталог, сумира свој рад на књизи и утиске читалаца.