Налазите се | Представљена књига РАЗУМЕТИ УМЕТНОСТ Марије Карле Прете

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак 11. априла, представљена је књига РАЗУМЕТИ УМЕТНОСТ, Историја, језици, епохе, стилови италијанске ауторке Марије Карле Прете.

На представљању књиге говорили су Милета Продановић, писац и сликар, Бојана Алексић, преводилац издања и Петар В. Арбутина, директор Гласниковог сектора за издавање књига.

Бојана Алексић је објаснила да је први део књиге намењен разумевању уметности, док је други део сажети историјски преглед уметничког стваралаштва од праисторије до савремене уметности. Она је скренула пажњу на то да је ауторка у свој преглед укључила и филмску уметност, посебно ону у боји стављајући акценат на коришћење боја. Такође, ауторка је највише пажње посветила италијанској уметности, и то пре свега ренесанси, док је у периоду савремене уметности истакнуто место дала архитектури. 

Продановић је истакао да ће „ова књига помоћи лаицима да разумеју језик, изражајна средства и симболе уметности“. Истовремено, додао је Продановић, „она је и универзална историја уметничког израза, од пећине Алтамире до ренесансе, импресиониста и нових тенденција савремених уметника. Више од 1.000 слика у боји на занимљивом путовању откриће све тајне сликарства, скулптуре, архитектуре, цртаних филмова и фотографије“.

У овој књизи откривају се и тајне шифре уметничког изражавања и подучавају читаоци како да разумеју и тумаче језик слика, рекао је Продановић оцењујући и да је „неопходно средство и драгоцен водич кроз свет дела и уметника који су оставили најдубљи траг у историји уметности“.

Посматрајући програме средњих школа, Арбутина је испричао да је схватио да млади немају скоро никакву прилику да науче нешто о уметности, а живе у Србији где су највећи музеји већ деценијама затворени. То га је подстакло да одлучи да буде уредник овог дела које обухвата историју, стилове, епохе, али и језик који користе уметници. 

„Овом књигом пружа се опште знање које је потребно сваком иоле образованом човеку“, истакао је Арбутина и додао да се њоме „пружа перспектива да читаоци уђу у свет уметности“.