Налазите се | МИРКО ЗУРОВАЦ ДОБИТНИК НАГРАДЕ „НИКОЛА МИЛОШЕВИЋ“

Књига Онтологија уметности Мирка Зуровца добитник је награде „Никола Милошевић“, најпрестижнијег признања на овим просторима које се додељује најбољим делима из области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије, објављеним током прошле године.

Жири, у саставу проф. др Зоран Пауновић (председник), проф. др Уна Поповић и проф. др Миланко Говедарица, одлуку о добитнику награде донео је на завршној седници, које је овај програм преносио уживо у студију Радио Београда 2. У образложењу жирија, наводи се да је двотомна студија „Онтологија уметности“ Мирка Зуровца, посвећенa, како то сам аутор каже, фундаменталној дисциплини унутар естетике. „Онтологија уметности“ се бави бићем уметничког дела у најпрегнантнијем филозофском смислу. ,,Ово темељно истраживање представља саму срж начина на који се професор Зуровац бави естетиком и, могло би се рећи, завештање које је својим дугогодишњим радом оставио нашој филозофској и културној баштини“, наводи се у саопштењу жирија. ,,Књига је написана врло пријемчивим стилом и упркос својој обимности и мноштву обрађених аутора и тема, лако се чита. Као таква, она заиста може послужити као вредно штиво како онима који се тек упознају са естетиком, тако и онима који се њом дуго баве; што је у академској продукцији редак квалитет“, стоји у саопштењу жирија.

У двотомној књизи Мирка Зуровца Онтологија уметности, коју је уредила Милка Зјачић Аврамовић, приказана је, уз остале садржаје, читава европска естетика, све оно што је у њој важно и непобитно, стилом који потпуно одговара вредностима ових веома значајних теоријских публикација. У њима срећемо и оно што се обично назива књижевно-уметничком иманенцијом, коју, као праву одредницу за ову тематику, аутор развија с посебног аспекта. Два тома Онтологије уметности својим обимом и богатством садржаја надмашују сва очекивања. Стога се ова књига засигурно може сматрати једним од највреднијих дела која су написана у нашој филозофији.

Награда „Никола Милошевић“ биће уручена 9. фебруара на свечаности на којој ће Радио Београд 2 обележити 66 година постојања.